Poza prezentareCredeti ca va cunoasteti tara indeajuns? Ati calatorit prin toata Romania si sunteti gata sa mergeti mai departe peste granite? Noi credem ca nu ati vazut inca nimic daca nu cunoasteti judetul Gorj. Lasati staff-ul de la Hotel Anna din Targu Jiu sa va indrume intr-o calatorie de descoperire a frumusetilor naturii, a obarsiilor stramosesti si a simplitatii vietii. Format din munti inalti pana la 2.500 m, depresiuni adanci, dealuri impadurite si podisuri intinse, tinutul gorjean este un leagan al istoriei si culturii romanesti. Atat orasul Targu Jiu cat si imprejurimile acestuia ascund adevarate comori naturale si culturale care va vor face sa va doriti a va intoarce cat mai curand pe meleagurile gorjene.

Atractii naturale

Parcul Natural Defileul Jiului este una dintre cele mai spectaculoase vai de rau care strabat un lant muntos din Romania. Parcul se intinde pe o suprafata de 11.000 ha de-a lungul Jiului incepand din depresiunea Petrosaniului pana aproape de Bumbesti-Jiu. Culmi de munti impadurite cu flora si fauna specifica, toate oferind priveliste spre Jiul involburat care trece hotarat printre poalele muntilor. Valea Jiului nu poate sa nu va impresioneze chiar daca va aflati doar in trecere pe soseaua care merge de-a lungul raului.

Relieful specific si tipul de roci din muntii Gorjului este de asa natura incat majoritatea raurilor care strabat lanturile muntoase au putut sapa defileuri inguste de-a lungul carora s-au format si numeroase pesteri sau grote. Unul dintre cele mai frumoase cheiuri din zona sunt Cheile Oltetului aflate aproape de Manastirea Polovragi si accesibile doar in drumetie sau cu masina de teren. Datorita ingustimii pe anumite portiuni ale spatiului sapat intre Muntii Parang si Capatanii, blocurile imense de piatra de pe ambele parti dau impresia ca vor sa te inghita cu totul. Parcul Natural Cheile Oltetului este unic datorita faunei si florei rare pe care le gazduieste. O alta formatiune georgrafica impresionanta sunt Cheile Sohodolului, care au format un canion impresionant prin Muntii Valcan, lasand in urma pesteri, grote, doline, lapiezuri si avene. Daca in continuare simtiti nevoia sa vizitati si alte cheiuri la fel de remarcabile, aveti de unde alege din oferta variata a judetului Gorj: Cheile Galbenului, Cheile Corcoaiei, Cheile Susitei, Cheile Patrunsa, Cheile Gropului Sec etc.

Judetul Gorj este cunoscut pentru relieful sau carstic bogat, aici gasindu-se doua dintre cele mai cunoscute pesteri din Romania: Muierii si Polovragi. Pestera Muierii este cea mai vizitata pestera din tara, avand o lungime de 900 m amenajati pentru turism (din 3,5 km). Aici, pe langa numeroase oseminte ale unor animale salbatice cum ar fi ursi, lei, hiene, lupi, vulpi, capre si mistreti, a fost descoperit si un craniu de femeie de tipul Homo Sapiens Fosilis, unul dintre motivele pentru care pestera si-a capatat denumirea de Pestera Muierii. Situata langa Cheile Galbenului, a fost sapata chiar de raul Galbenul, care a sculptat forme impresionante pe parcursul a mii de ani, cum ar fi Domul Mic, Stanca Insangerata, Sala Altarului, Amvonul, Candelabrul Mare, Cupola, Sala Turcului sau Galeria Ursilor, si formatiuni rare la nivel national, cum ar fi cele de dahlit. Pestera Polovragi este una dintre cele mai mari si frumoase pesteri din Europa, prezentand forme geomorfologice variate cum ar fi dantelarii de turturi stalactitici, coloane intermediare, domuri, palcuri de stalagmite, bazine adanci, scurgeri parietale argiloase, ocru de pestera etc. Aici turistii pot vizita 800 m (din 11 km descoperiti pana acum) de galerii, culoare si sali sculptate in calcar cu pricepere de catre raul Cerna care se varsa apoi in raul Oltet. Alte pesteri demne de vizitat in zona sunt Pestera Closani, Pestera Martel, Pestera Cioaca cu Brebenei, Pestera Lazului, Pestera Gura Plaiului, Pestera Iedului etc.

Majoritatea lacurilor din tinutul gorjean sunt lacuri de munte sau lacuri glaciare, formate pe cursul unor rauri importante sau la mari altitudini in urma topirii ghetarilor. Lacul Calcescu, de o rara frumusete si situat intr-un peisaj mirific alpin, este una dintre atractiile principale ale drumetiilor de-a lungul crestelor carpatice, fiind cel mai mare lac glaciar din masivul Parang. Cu o adancime de 9,3 m si o suprafata de 3 ha, este singurul lac populat pe cale naturala cu pastravi, de aici izvorand raul Lotru. Un alt lac care atrage prin frumusetea peisajului din jur este Lacul de acumulare Valea lui Iovan. Inconjurat de masive muntoase impadurite in care apa a sapat ramificatii adanci, lacul ofera un peisaj mirific cu creste de inaltimi variabile ridicandu-se in trepte de pe malurile din jur. Pentru alte peisaje lacustre care impresioneaza prin locatie si priveliste, nu ezitati sa vizitati si celelalte lacuri din judetul nostru, cum ar fi Lacul Rosiile, Lacul Mandra, Complexul lacustru Vaja-Clocotis, Lacul Gheresul, Lacul Zanoaga Stanei, precum si numeroasele lacuri glaciare de dimensiuni mici situate in preajma crestelor inalte ale muntilor.

Pe langa Parcul Natural Defileul Jiului, judetul Gorj este gazda mai multor parcuri si rezervatii naturale de o frumusete aparte care sunt ocrotite prin reguli stricte de respectare a naturii pentru vizitatori sau drumeti. Cel mai mare dintre ele este Parcul National Domogled Valea Cernei, care se intinde pe suprafata a 3 judete, are o suprafata de 61.000 ha, dintre care aproape 30.000 ha sunt pe teritoriul judetului Gorj. Alte arii protejate din zona sunt Rezervatia Naturala Piatra Closanilor, Rezervatia Naturala Piatra Sfinxul Lainicilor, Rezervatia Naturala Muntele Oslea, Rezervatia Naturala Cheile Sohodolului, Rezervatia Naturala Izvoarele minerale Sacelu etc.

Atractii culturale

Ansamblul Monumental Calea Eroilor din Targu Jiu este poate unul dintre cele mai faimoase monumente sculpturale romanesti, fiind renumit si peste granitele tarii, in special in Franta, unde artistul Constantin Brancusi a trait o perioada din viata. Monumentul cuprins in patrimoniul UNESCO a fost finalizat in anul 1938 si inchinat eroilor cazuti in Al Doilea Razboi Mondial. Calea Eroilor cuprinde Masa Tacerii, Poarta Sarutului, Aleea Scaunelor si Coloana Infinitului dispuse pe un ax ce strabate 1.759 m prin oras, ax situat pe paralela 45. Mai nou Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel a fost inclusa oficial in ansamblul monumental, fiind situata pe axul Caii Eroilor. Cele patru sculpturi brancusiene in aer liber sunt situate in 2 parcuri special amenajate pentru a gazdui cu fast capodoperele: primele 3 in Parcul Municipal care se afla in imediata apropiere a malului de est a Jiului care strabate orasul, iar ultima in Parcul Coloana Infinitului. Se considera, si pe buna dreptate, ca nu cunosti cu adevarat patrimoniul cultural romanesc daca nu ai vazut macar o data in viata ansamblul sculptural din Targu Jiu.

Muzeul Arhitecturii Populare din Curtisoara cuprinde un numar de 30 de gospodarii si anexe situate intr-un peisaj natural care surprinde adevaratul farmec al vietii la sat. Fiind unul dintre putinele muzee in aer liber din Romania, este o adevarata bijuterie a folclorului local si o marturie palpabila a stilului de viata simplu, dar plin de inteles, al gorjenilor, de-a lungul timpului. Amenajat in jurul Culei Cornoiu, constructie fortificata de refugiu, care reprezinta nucleul satului alcatuit de muzeologi pentru simularea unei asezari rurale tipice, muzeul de la Curtisoara ofera o incursiune in trecutul fascinant al oamenilor de rand care isi oranduiau viata prin propriile puteri, dupa ritualuri si traditii stravechi. O formula asemanatoare, dar de dimensiuni mai mici, pastreaza si muzeele in aer liber de la Lelesti si Arcani. Alte bijuterii ale arhitecturii populare le reprezinta si casele memoriale Constantin Brancusi, Ecaterina Teodoroiu, Tudor Vladimirescu si Maria Lataretu, diferenta fiind ca pe langa calitatea de monument arhitectonic rural, aceste asezari reprezinta si monumente istorice care au gazduit personalitati importante ale artei si istoriei romanesti.

Gorjul este un judet bogat in bijuterii arhitectonice care fac parte din patrimoniul cultural al tarii, iar principala caracteristica a arhitecturii oltenesti este reprezentata de cule. Pe langa Cula Cornoiu din cadrul muzeului de la Curtisoara, mai puteti vizita constructiile razlete asezate in diverse puncte pe teritoriul judetului, cum ar fi Cula Cioaba-Chintescu, Cula Crasnaru, Casa-cula din Glogova, Casa-cula Cartianu, Casa Barbu Ganescu, Ansamblul Cornea Brailoiu, Casa Dimitrie Maldarescu etc. O alta atractie a judetului Gorj este reprezentata de multitudinea de monumente, printre care Mausoleul Ecaterina Teodoroiu este cel mai popular, fiind ridicat de catre sculptorita Milita Petrascu in 1936 in cinstea eroinei din Gorj care a tinut piept vitejeste armatelor inamice din Primul Razboi Mondial. Alte monumente importante din Gorj sunt reprezentate de Monumentul Proclamatiei de la Pades, Crucea Capitanului Ursache, Monumentul lui Mihai Viteazu de la Schela etc. Un alt monument demn de mentionat este Muzeul Judetean, care administreaza si coordoneaza o serie de case memoriale si muzee din judet si are sectii de istorie, arheologie, arta si etnografie.

Pe teritoriul judetului nostru au fost descoperite vestigii antice ale unor asezari stravechi ce pastreaza elemente din cultura civilizatiilor geto-dacice si romane care au trait aici in epocile lor de glorie. Poate cel mai cunoscut este Castrul roman de la Bumbesti-Jiu, care este situat pe malul Jiului si dateaza din sec. I, avand rolul de a pazi intrarea in defileul Jiului pe vremea imparatului Traian si apoi a imparatului Septimiu Sever. Aici s-a descoperit un tezaur de 92 de monede de argint si o inscriptie dedicata imparatului roman Antoniu Caracalla. La 800 m mai in nord se gaseste si Castrul roman de la Vartop, care a fost construit si folosit intre cele doua razboaie de cucerire a Daciei de catre romani, dupa care a fost abandonat. Alte vestigii antice de pe teritoriul Gorjului sunt Castrul Chivadarul de la Valea Perilor, Siturile de la Runcu, Fortificatiile geto-dacice de la Polovragi etc.

Lacasuri sfinte

Manastirea Polovragi, veche de 500 de ani, a avut mai multi ctitori de-a lungul vremii, printre care si Constantin Brancoveanu, in timpul caruia s-a restaurat biserica, a fost inaltata turla si i-a fost adaugat un pridvor in stil brancovenesc. Se afla in apropierea Cheilor Oltetului si a pesterii Polovragi, intr-un peisaj mirific la poalele muntelui. Manastirea gazduieste doua reprezentari iconografice unice in Romania ale manastirilor romanesti de la Muntele Athos din Grecia. In incinta manastirii se mai afla biserica bolnita a manastirii, monument istoric construit in 1736. Chiliile si incaperile din jurul bisericii manastirii formeaza o fortareata monahica.

Manastirea Lainici, reconstruita dupa modelul vechi din sec. XIV in 1929, se afla pe defileul Jiului si reprezinta un popas plin de farmec pentru orice trecator prin aceste locuri. Dupa ce a fost distrusa in repetate randuri de la prima sa ctitorire, manastirea a cunoscut starea actuala de glorie prin lucrarile staretului Ioan Selegean si ale arhimandritului Ioanichie Parvulescu, care in 1994 au desavarsit o biserica noua in cadrul manastirii. Aceasta biserica unica in lume reprezinta de fapt doua biserici intr-una singura, dispuse pe doua niveluri, iar picturile interioare sunt si ele unicate deoarece reprezinta o serie de sfinti martirizati recent. O alta atractie a acestei noi biserici este icoana Maicii Domnului „Grabnic Ascultatoare”, icoana facatoare de minuni pictata pe lemn de santal si adusa de la Muntele Athos.

Manastirea Tismana este situata pe drumul spre Tismana din Targu Jiu, la 36 km de acesta din urma. Are o vechime de 7 secole si este reprezentativa pentru arhitectura feudala ecumenica. Muzeul din incinta Manastirii are o colectie impresionanta de picturi murale, icoane vechi pe lemn, obiecte de cult, carti vechi, vestminte etc. In biserica paraclis, ridicata de Matei Basarab, se afla trei vitralii de o frumusete rara lucrate de Iohan Wirnst. In preajma manastirii, pe dealul Cioclovina, se afla doua schituri, monumente arhitecturale din sec. XVIII, Schitul Cioclovina de Jos si Schitul Cioclovina de Sus.

Judetul Gorj este cunoscut drept un tinut leagan al ortodoxiei, oferind turismului ecumenic numeroase comori arhitectonice spre admirare sau refugiu fata de agitatia vietii de zi cu zi. Printre cele mai impresionante lacasuri sfinte care pot fi vizitate de catre iubitorii de frumos si liniste se numara Manastirea Crasna, Manastirea Visina, Manastirea Camaraseasca, Manastirea Stramba-Jiu, Manastirea Dealu-Mare, Manastirea Icoana, Manastirea Logresti, Catedrala Domeasca din Targu Jiu, Biserica Sf. Nicolae si Sf. Andrei din Targu Jiu, Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel din Targu Jiu, Biserica Sf. Nicolae din Telesti, Schitul Locurele si multe altele.

Un alt aspect reprezentativ pentru arhitectura religioasa din Oltenia sunt bisericile de lemn, care se gasesc raspandite pe toata suprafata judetului Gorj si care dateaza din secolele XVII – XIX: Biserica de lemn din Curteana, Biserica de lemn din Lelesti, Biserica e lemn din Stroiesti, Biserica de lemn „Sfantul Vasile” din Pieptani, Biserica Sfantul Ioan Botezatorul din Farcasesti, Biserica de lemn Sfantul Nicolae din Negomir, Biserica Sfintii Arhangheli din Ceauru. Multe din aceste biserici sunt luate in vizor spre restaurare de catre organizatii si institutii non-profit care militeaza pentru conservarea acestor piese de arhitectura ecumenica specific rurala.

Sporturi si agrement

Relieful carstic al judetului Gorj a dus la dezvoltarea turismului speologic, atat pentru amatori, cat si pentru speologi profesionisti. Aici se gasesc formatiuni geologice rare in tara si in lume, iar raurile au sapat adevarate capodopere sculpturale care, desi ascunse de ochiul necunoscatorului, sunt probe incontestabile ale frumusetii tinutului gorjean.

Datorita culmilor muntoase inalte de pe teritoriul judetului, turismul alpin este de asemenea in floare, reprezentat de sporturi cum ar fi cele de iarna, alpinism, drumetii, maratoane sau curse de mountain bike, ATV, enduro, masini de teren etc. Cateva dintre statiunile care primeste an de an turistii cu bratele deschise sunt statiunea Ranca (situata pe Transalpina), statiunea Straja sau statiunea Rusu. Cabanele, punctele de inchiriere de echipament sportiv, trasportul pe cablu de tip teleferic sau telescaun si refugiile amenajate aici ofera un loc veritabil de agrement, organizand periodic evenimente si festivaluri dedicate sporturilor de iarna si activitatilor montane.

Drumul Transalpina (DN67C) este cea mai inalta sosea din Romania, recent asfaltata complet, facand legatura transversal prin Carpatii Meridionali intre orasele Novaci si Sebes. Cel mai inalt punct al sau este la Pasul Urdele, unde are inaltimea de 2.145 m. Drumul trece prin statiunea Ranca si continua pe langa varful Papusa, trece de Pasul Urdele, strabate crestele muntilor pe platforme aproape drepte si apoi coboara pe serpentine dese spre defileul Lotrului pentru a-l acompania pana la Obarsia Lotrului, dupa care o ia prin munti impaduriti mai putin inalti pana la Sebes, avand grija sa ne incante si cu privelistea mirifica de-a lungul lacului Oasa. Din preajma Pasului Urdele se poate porni in diverse drumetii pe crestele Muntilor Parang, trecand pe langa multitudinea de lacuri glaciare din zona si prin numeroase puncte cu privelisti care-ti taie rasuflarea.

O statiune balneo-climaterica de renume o reprezinta Rezervatia naturala Izvoarele minerale Sacelu, care ofera posibilitati de tratament cu ape sulfuroase, clorurate, iodurate sau bromurate.

Pe Defileul Jiului se pot organiza cursuri de rafting pentru incepatori sau se poate face rafting de performanta, in fiecare an organizandu-se evenimente si intruniri pentru iubitorii acestui sport. Alte sporturi extreme si activitati dedicate atat grupurilor organizate, cat si turistilor individuali sunt escaladare, tiroliana, tehnici de supravietuire, paintball, tir cu arcul, traversare de segmente pe corzi, bungee jumping, parapantism etc. O atractie speciala o reprezinta concursurile de catarari cu masini de teren pe terasamentele inclinate.