Călătorului îi șade bine cu drumul

Conform zicalei din bătrâni, sufletul pasionatului de călătorii este, în permanență, în vizită pe undeva. Gorjul, ca orice colțișor al acestei planete, pune la dispoziția drumețului frumoase înfățișări ale naturii și schimbări rapide de relief. Dacă mergem în orașul lui Brâncuși dinspre nord, putem descoperi zone frumoase și lăcașuri ce nu trebuie ratate.

Drumul dintre Petroșani și Târgu Jiu străbate Defileul Jiului, impunătoare ctitorie a vremurilor prin intermediul naturii. Milioane de ani le-au fost necesare apelor pentru a măcina munții și a deschide drumul șerpuit, pe care noi oamenii îl folosim astăzi. Traseul este spectaculos prin numeroasele viraje și schimbări de relief, cât și prin frumusețea văii, îmbrăcată de păduri împânzite cu stejari seculari.

Până în secolul al XIX- lea, calea de acces era formată din poteci, însă începând cu anul 1880, au fost angajați pietrari italieni care au construit infrastructura șoselei actuale, prin amenajarea unui drum de piatră. Ulterior, au urmat mai multe îmbunătățiri, inclusiv asfaltarea din anii ‘50. Aceiași meșteri pietrari au sapat cele 38 de tuneluri, prin care trece calea ferată suspendată deasupra șoselei.

Primul popas însemnat este Sfânta Mănăstire Lainici, o așezare religioasă impunătoare, cu origini străvechi (se presupune că Sfântul Nicodim a ridicat în acest loc un schit în secolul XIV). Aici putem vizita Biserica nouă a mănăstirii – (Tur virtual Manastirea Lainici), o construcție impozantă, ce adăpostește minunate picturi și icoane (inclusiv una dintre cele 5 copii ale Icoanei făcătoare de minuni „Gorgoepicuus”, „Grabnic Ascultătoarea” – adusă de la Muntele Atos). Dacă avem la dispoziție câteva ore și dorința unei plimbări pe munte, putem vizita Schitul Locurele, o altă locație duhovnicească situată pe unul din versanții din apropiere.

Lăsând în urmă această mănăstire, ne îndreptăm către un loc destinat în special celor mai mici, și anume Parcul tematic “Poveștile Pădurii”. Accesul în această locație se face în zona Gării Meri . Parcul este un loc în care putem descoperi tainele pădurii și este structurat sub forma unui traseu cu diferite puncte de oprire, unde se găsesc panouri de informare pentru copii.

Alte popasuri în drumul nostru pot fi: Mănăstirea Vișina la ieșirea din Defileul Jiului, așezământ ale cărui baze au fost puse de Mircea Vodă cel Bătrân, în sec.XIV, și foarte important – Muzeul de la Curtișoara.

Fiind hotărâti să vizităm această picătură concentrată de istorie și tradiție Gorjenească, vom continua a merge dinspre Bumbești Jiu către Târgu Jiu. Urmărind bornele kilometrice, vom vira la stânga cu 10 km înainte de Târgu Jiu, conform indicatoarelor. În localitatea Curtișoara vom descoperi minunata lume a satului tradițional gorjenesc: construcții din mai toate zonele județului, reunite într-un spațiu ce totalizează 10 hectare de teren. Muzeul conține obiecte etnografice, piese de mobilier țărănesc, costume gorjenești, locuințe strămutate (șopron de case, șopron de conac de plai, conac de plai, pivnițe de deal), fântână cu cumpănă, moară, piuă. De la inaugurare și până în prezent, muzeul și-a îmbogățit permanent colecția de patrimoniu. Tot aici se află și vestita Culă Cornoiu, în jurul căreia s-a ridicat Muzeul.

Încărcați cu energia locurilor, ne îndreptăm către primitorul loc de înnoptare, unde vom redescoperi serviciile “All the best for our guests”.