Culele Gorjului – intre istorie si uitare

Daca treceti vreodata cu masina printr-un sat gorjean, stati cu ochii pe o parte si pe cealalta a drumului. Va va fi imposibil sa nu observati numeroasele case boieresti vechi care va vor aparea in drum. Fiind o zona dezvoltata din punctul de vedere al prezentei nobilimii, aici se gasesc si niste constructii anexe cu scop de aparare a domeniilor boieresti care se numesc cule. Desi culele care dateaza de 2-3 secole si s-au pastrat intr-o conditie decenta sunt destul de rare, se observa totusi o influenta puternica a acestora in stilul arhitectural gorjean.

Gorjul este unul dintre cele mai bogate judete in cule boieresti datorita apropierii atat de pericolul otoman care ameninta zona sudica a tarii in secolele XVIII – XIX (pericol care in tari ca Serbia, Albania sau Bulgaria a dus la o dezvoltare timpurie a constructiilor de acest tip), cat si de resedintele domnesti ale tarii care au influentat stilul arhitectonic cu formele care circulau la timpul respectiv. Culele boieresti de la noi se gasesc de obicei in zonele de deal ale Olteniei, acoperind judete ca Gorj, Mehedinti, Dolj sau Valcea.

Culele sunt constructii semifortificate de influenta balcanica, insa cele existente la noi au luat o forma care aduce aminte mai mult de o combinatie armonioasa intre stilul arhitectonic rural si, unii ar spune, stilul brancovenesc. Caracteristicile culelor sunt planurile simple, uneori chiar patrate (asemanatoare turnurilor de aparare ale fortificatiilor mai mari), existenta a 3–4 etaje, puncte de observatie a imprejurimilor (motiv pentru care si vegetatia inalta din jurul acestora era eliminata pentru vizibilitate sporita in caz de atac), pridvoare la etaj, metereze, usi masive, beciuri solide, pereti grosi consolidati etc. Construite in jurul conacelor sau a caselor boieresti, erau folosite fie ca locuinta temporara, fie ca locuinta permanenta, in functie de nivelul de complexitate.

Din pacate multe dintre culele de insemnatate istorica sunt date uitarii si lasate in paragina de catre autoritati. Una dintre putinele cule incluse in circuitul turistic in adevaratul sens al cuvantului este Cula Cornoiu care face parte din muzeul etnografic in aer liber de la Curtisoara, la 3 km de Targu Jiu, si care merita intr-adevar vizitata impreuna cu restul muzeului.

Hotel ANNA vă ofera servicii de cazare în Tîrgu Jiu