Masa Tacerii si Aleea Scaunelor

Continuam seria de postari despre sculpturile din ansamblul brancusian Calea Eroilor, de aceasta data vorbind despre Masa Tacerii si Aleea Scaunelor. Aceste doua elemente din capodopera artistului au fost create din piatra, avand forme geometrice pe cat de simple, pe atat de complexe. Masa, formata din doua blocuri cilindrice de marimi diferite puse unul peste altul, impreuna cu cele 12 scaune in forma de clepsidra, aminteste de aranjamentele templelor sacre din vremurile stravechi ale dacilor sau druizilor, imagine stimulata si de alinierea perfecta a celor 30 de scaune de pe aleea care duce la Poarta Sarutului.

Asezarea aproape perpendiculara pe cursul Jiului (sau a lacului de acumulare format pe acesta) a axei desenate de Calea Eroilor trebuie sa fi insemnat ceva pentru Brancusi. O linie care denota un nou inceput, o granita care lasa trecutul in urma, punctul de start al timpului reprezentat de cercul imaginar format de cele 12 scaune reprezentand cele 12 linii ale ceasului. Scaunele sunt asezate la distante egale intre ele si fata de masa pe care o inconjoara. Perfectiune brancusiana si masuraturi exacte. Dar atatea interpretari cati oameni o privesc: masa apostolilor, masa flamanzilor, masa familiei, masa de meditatie asupra vietii si mortii etc.

Valoarea simbolica a fiecarui element din ansamblul din Targu Jiu poate primi orice valente inchipuibile de catre om. Un lucru este poate comun tuturor interpretarilor. Masa tacerii indeamna la tacere exterioara si la meditatie interioara. Nu te poti apropia de ea fara sa simti fiorul gandurilor care vor sa puna stapanire pe tine. Un moment de ragaz in interiorul cercului in care timpul sta pe loc. Merita sa incercati sa pasiti pe axa plina de mister a eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial. Daca nu pentru a vedea capodoperele brancusiene, macar din respect pentru soldatii care au luptat pentru aceasta tara.

Hotel ANNA vă ofera servicii de cazare în Tîrgu Jiu