Valea Sohodolului – Gorj

Inarmati-va cu un aparat foto si exclamatii de placere, pentru ca veti incepe o aventura de neuitat.

O bijuterie peisagistica, o fauna si o flora unicat, un urias parc natural de distractie pentru alipinisti, o atractie pentru speologi, un loc de poveste pentru pescari, trasee spectaculoase pentru ciclisti si atv-uri, un amestec incredibil de frumuseti si provocari pentru iubitorii declarati ai naturii. Este doar o descriere sumara a ceea ce v-ar oferi o excursie in aceasta zona unica.

Din pacate insuficient promovata, aceasta zona asigura garantat o exultare a simturilor prin surprinzatoarele reprezentari ale naturii, momente extrem de valoroase pentru orice turist care hotaraste sa colectioneze amintiri si secvente fascinante de aventura.

Decor de filme, datorita peisajului extrem de spectaculos si salbatic («Tudor» -1962 , « Haiducii lu’ Sapte Cai» – 1970, «Profetul, aurul si ardelenii» – 1978, « Ecaterina Teodoroiu» – 1978, etc ), aceasta vale este creatia artistica a Raului Sohodol, care a creat un traseu sinuos printr-un defileu stramt, decorat cu grote si pesteri, caverne si tuneluri, prin roca calcaroasa a Platoului Gornovita. Aceste minuni au nume pitoresti in folclorul local: «La Nari», «Inelul », «Pestera Popii », «Pesterea Florilor», constituind totodata si atractiile principale.

«La Nari» si «Inelul » sunt doua creatii de exceptie ale naturii, care a profitat de calcarul moale si modelabil al zonei pentru a impresiona pe oricine le priveste.
«Pestera Popii» este greu de gasit, deoarece nu exista niciun indicator care sa semnaleze existenta acesteia dar are o insemnatate istorica deosebita. Aici au fost descoperite picturi rupestre reprezentand siluete antropomorfe stilizate, de culoare neagra.
«Pesterea Florilor» este o destinatie doar pentru cei dotati cu echipament special si inarmati cu curaj. Nu oricine se încumetă să o exploreze, însă dacă reuşeşti să îţi învingi teama, pleci de acolo cu amintiri de neuitat. Peştera este o comoară pentru speologi.

Legatura municipiului Targu Jiu cu zona Sohodolului este asigurata pe soseaua nationala nr. 76 D pana la km 10, in continuare, prin satul Rachiti, pe o sosea asfaltata se ajunge pana in satul Runcu, apoi un drum forestier, asfaltat, pana la Cabana « Bucium ». De la cabana se poate continua drumul cu masina pe o distanta de inca 15 km., apoi pana la Saua « Dalma Cazuta » cu un autovehicul 4×4, iar in continuare cu ATV-ul , pe drumuri spalate de viituri, pana la Valea de Pesti din judetul Hunedoara. Tot acest traseu se poate parcurge cu bicileta, de catre pasionati.

Pastravul de Sohodol, valoros si extrem de gustos, poate fi prins in spatii salbatice sau in amenajari artificiale ale raului, doar cu autorizatie din partea Ocolului Runcu. In zona se pot vizita intr-un cadru extrem de pitoresc M-rea Tismana, Casa memoriala a celebrului sculptor Constantin Brancusi din localitatea Hobita si monumetul de la Pades, care marcheaza locul unde Tudor Valdimirescu, eroul Gorjului, a citit «Proclamatia Izbavirii» in 1821.

Hotel ANNA vă ofera servicii de cazare în Tîrgu Jiu