Provocare la miscare

Secolul XXI ne-a adus mai mult decat am fi cerut vreodata si bucurandu-ne de industrializare si ultratehnologizare, am uitat de factorii adiacenti: poluare, stres, etc. Am uitat sa ne mai bucuram de lucrurile marunte care ne hranesc spiritul si trupul. Muncim foarte mult, unii pentru supravietuire, altii pentru a avea cat mai multi bani iar timpul liber il petrecem in fata televizorului sau calculatorului.

Este momentul sa redescoperim placerea de a face drumetii, de a ne misca in aer liber. Gorjul ofera nenumarate posibilitati de a pune sangele in miscare (cum spuneau batranii), unele locuri fiind usor accesibile pentru intreaga familie indiferent de varsta si pregatirea fizica, iar altele necesitand echipament special si rezistenta la efort.

Pentru familiile cu copii sau persoanele fara antrenament recomandam minunatele vai sapate de ape de-a lungul multor milenii de zbatere: Valea Bistritei, Valea Tismanei, Cheile Sohodolului, Cheile Susitei Verzi, Cheile Susitei Seci, Cheile Oltetului. Unul dintre lucrurile deosebite oferite de aceste locuri este fenomenul carstic, adica minunatele si deosebitele forme modelate de ape in calcar. Toate aceste locatii sunt accesibile rapid pornind din Targu Jiu (aproximativ o ora cu autoturismul in directii diferite). Lasand in urma mijlocul de transport la intrarea in zona turistica, va puteti lasa furati de frumusetile locului si de aerul specific, puternic ozonificat.

In cazul in care aventura face parte din viata dumneavoastra, nu trebuie sa ratati muntii Gorjului. Crestele acestora depasesc 2500 m altitudine iar padurile ce-i imbraca adapostesc multe specii de animale disparute din alte zone ale Europei (rasul,ursul brun). Cu ajutorul unor organizatii specializate puteti face explorari speologice in pesterile si avenele din zona.

Haideti sa descoperim minunata tara in care traim inainte de a ne refugia in hotelurile comuniste renovate ale vecinilor cu regim all inclusive. Turism de calitate se face si in Romania, totul este sa ai dorinta si norocul de a gasi locatiile unde el exista.

La finalul acestui indemn spre a redescoperi minunatiile naturii si frumusetea vietii, redam un fragment din memoriile marelui Brancusi, care din lipsa banilor a plecat pe jos la Paris si a stiut sa se bucure de aceasta aventura:

“Tot drumul acesta (…), l-am făcut uşor. Mergeam cântând, eram foarte fericit. Oamenii nu-şi dau seama de bucuria de a trăi pentru că nu ştiu să privească minunile naturii. Ştiam că ceea ce trebuie să se întâmple, se va întâmpla…”

Constantin Brancusi 1876-1956.