Manastirea Tismana, Județul Gorj

Daca sunteti vreodata in drum spre Baia de Arama din Targu Jiu, va recomandam sa indrazniti sa va abateti un pic de la drum in dreptul satului Tismana, pentru ca daca veti face dreapta si veti merge in jur de 5 km, veti intalni o falnica manastire care merita vizitata macar o data in viata. Grigore Alexandrescu a numit-o “cea mai veche si mai mareata dintre manastirile de peste Olt” si pe buna dreptate, pentru ca lacasul sfant este o oaza mare de liniste si de flori parfumate care nu fac decat sa va indemne la un popas mai lung. Situata doar la 30 km de Targu Jiu, pozitia ei aparata a ajutat-o sa reziste in timp, contribuind in mod esential la mentinerea ortodoxismului in Valahia de-a lungul veacurilor. Manastirea de la Tismana face parte din seria monumentelor domnesti de mari dimensiuni construite in secolul al XVI-lea, printre care se numara si manastirile Dealu, Snagov sau biserica din Curtea de Arges.

Cuviosul Nicodim, un calugar greco-sarb si ctitorul manastirii, este cel care a ales locatia acestia, cautand cascada care i s-a aratat in vis si langa care trebuia sa construiasca lacasul. Cu aceasta ocazie, pestera din preajma locului unde avea sa se inalte manastirea i-a devenit chilie. Poate faima si frumusetea manastirii s-au datorat in mare parte si imprejurimilor incantatoare formate din munti impaduriti, colturi de stanci capricioase, rauri limpezi si frumos curgatoare si livezi fermecatoare de castani. Toate acestea, impreuna cu arhitectura impunatoare a manastirii fac din peisaj o veritabila creatie dumnezeiasca pe care nu o poti uita odata ce ai vazut-o. Adaugand la faptele legendare ale Sfantului Nicodim, care este considerat ocrotitorul Olteniei, farmecul naturii inconjuratoare a facut din acest lacas sfant unul dintre cele mai cunoscute si vizitate locuri de inchinaciune ale ortodoxiei.

Asadar daca doriti sa vizitati un loc plin de istorie si de legenda deopotriva, vizitati Manastirea Tismana si ascultati-i povestea. O sa lase cu siguranta o amprenta adanca in sufletul vostru.

Hotel ANNA vă ofera servicii de cazare în Tîrgu Jiu